![Linjaus: Myötähäpeästä sairaslomaa](http://hannupollo.com/cdn/shop/articles/ahdistus_3e19acbc-8a1b-42b0-953c-a2d9bdab18ce.webp?v=1738831366&width=1100)
Linjaus: Myötähäpeästä sairaslomaa
Reality-ohjelmien aiheuttama myötähäpeä nyt virallinen sairasloman peruste.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tehnyt historiallisen linjauksen: tosi-tv-ohjelmien aiheuttama akuutti myötähäpeä oikeuttaa jatkossa 1–3 päivän sairaslomaan omalla ilmoituksella. Päätös astuu voimaan välittömästi, ja ensimmäiset sairauspoissaolot on jo raportoitu "Temptation Island" -kauden uuden jakson jälkeen.
"Oireet voivat olla rajuja"
Tutkimusten mukaan myötähäpeä voi aiheuttaa voimakasta hikoilua, ahdistusta sekä akuuttia uskonmenetystä ihmiskuntaan.
– "Erityisesti oireita ovat aiheuttaneet erilaiset deittirealityt, kuten Bachelor, mutta myös esimerkiksi Diilin aikana oireet voivat iskeä rajusti," kerrotaan Helsingin yliopiston tunne-elämän laitokselta.
Sairaslomapäiviä myöntäville työterveyslääkäreille on annettu ohjeistus tunnistaa myötähäpeäpotilaat. Yleisimmät oireet ovat kasvojen peittäminen käsillä, voimakas jalkojen vispaaminen sekä huutaminen televisiolle: "ÄLÄ SANO SITÄ!"
Seikkailu- ja kilpailuohjelmat vielä tarkastelussa
Asiantuntijat pohtivat parhaillaan, pitäisikö reality-myötähäpeän tautiluokitusta laajentaa koskemaan myös reality-seikkailuja ja kilpailuohjelmia, kuten "Selviytyjät" ja "Haluatko miljonääriksi".
Kansainvälisesti aiheeseen suhtaudutaan vakavasti. Ruotsissa harkitaan jo pidempää sairaslomaoikeutta "Love Islandin" seuraamisen jälkeen, ja Saksassa on testattu kokeellista terapiaa, jossa reality-ohjelmia katsotaan yhdessä terapeutin kanssa, joka keskeyttää tilanteet ennen pahimpia hetkiä.
Työnantajien reaktiot jakautuneet
Useat suomalaiset työnantajat ovat ottaneet uuden linjauksen vastaan vaihtelevasti.
– "Ymmärrämme, että myötähäpeä voi olla invalidisoivaa, mutta missä menee raja? Jos tämä hyväksytään, kohta ihmiset pyytävät vapaata myös X:n (ent. Twitter) selailusta," toteaa roolinsa vuoksi nimettömänä kommentoiva henkilöstöjohtaja operaattorimaailmasta.
Sen sijaan startup-maailmassa reaktio on ollut suopeampi.
– "Annoimme jo etätyösuosituksen Ensitreffit alttarilla -jaksojen ajaksi," kertoo erään teknologiayrityksen HR-päällikkö.
Ennaltaehkäisyä suositellaan
Lääkärit suosittelevat myötähäpeälle herkille ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, kuten reality-ohjelmien katsomista äänettömällä, sosiaalisen median selaamisen vähentämistä sekä vaikeissa tapauksissa lyhyttä "Avara luonto" -kuuria, jonka on todettu rauhoittavan potilaita.
Sairaslomakäytännön laajentamista tarkastellaan uudelleen syksyllä. Mikäli oireet pahenevat, viranomaiset harkitsevat reality-ohjelmien jaksojen varustamista varoituskolmiolla tai jopa suojalasien käyttöpakkoa.